Omschrijving

De kruidige frisse geur komt uit de etherische olie van een dwergstruik uit de lipbloemenfamilie(Lamiaceae). De dwergstruik die bekendstaat als rozemarijn is één van de oudste geneeskrachtige planten.

Effecten op het brein

Uit een Japans onderzoek blijkt dat de geur van rozemarijn een dalend effect heeft op de cortisolwaarde. De cortisolwaarde ook wel stresshormoon genoemd kan wanneer te hoog rusteloosheid, vermoeidheid of snelle veroudering veroorzaken. Het laten dalen van deze waarde kan het lichaam beschermen tegen stress.

Daarnaast heeft de geur van rozemarijn een positief effect op het geheugen. Uit een onderzoek uit Oekraïne blijkt dat tijdens het waarnemen van de geur het korte-termijn geheugen wordt beïnvloed. De geur van rozemarijn zorgt ervoor dat het fotografische en numeriek geheugen significant wordt verbeterd.

Ook wordt de geur van rozemarijn toegepast bij het verminderen van slaperigheid en het verbeteren van alertheid bij nachtdiensten. Onderzoek tijdens nachtdiensten van verpleegsters toont aan dat bij de geur van rozemarijn de verpleegsters minder slaperig zijn en meer alert.

Tags

Rozemarijn, stress beschermend en verbetert geheugen.

Disclaimer:

De effecten van de geuren op het lichaam en op het brein mag niet als medische advies gezien worden. Geur is voor iedereen persoonlijk en kan mogelijk voor iedereen andere effecten hebben.