Omschrijving

De kruidige, aromatische en bloemachtige geur van de etherische olie uit lavendel komt van een van de geslachten uit de lipbloemenfamilie. Lavendel wordt vaak geassocieerd met ontspanning, maar deze geur heeft meer doeleinden dan alleen ontspanning.

Effecten op het brein

De geur van lavendel heeft een rustgevend effect op het lichaam. Aan de hand van onderzoek blijkt dat Lavendel een positief effect heeft op de hersengolfactiviteit, zenuwactiviteit en de algemene stemming. Bij een hogere dosering kan de geur in plaats van rustgevend stimulerend zijn. Naast rustgevend en stimulerend kan de geur van lavendel ook angst reducerend zijn. Uit onderzoek in een tandartspraktijk blijkt dat de geur van lavendel angst reducerend is en dat de stemming van de patiënt verbeterd. 

Omdat de geur van lavendel zo rustgevend is heeft het veel effect op de kwaliteit van slaap. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Zo slapen studenten met slapeloosheid 60% beter met de geur van lavendel op de achtergrond dan zonder. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de geur van lavendel ook depressie kan verminderen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de geur van lavendel ook de symptomen van de overgang verminderen.

Tags

Lavendel, rustgevend, stimulerend, angstreducerend en vermindert slapeloosheid.

Disclaimer:

De effecten van de geuren op het lichaam en op het brein mag niet als medische advies gezien worden. Geur is voor iedereen persoonlijk en kan mogelijk voor iedereen andere effecten hebben.